Bekkenfysiotherapie bij kanker

De bekkenfysiotherapeut helpt u met problemen in het gebied van het bekken, de bekkenregio, de lage rug, de buik en de bekkenbodem.

Iedereen kan problemen krijgen doordat de bekkenbodemspieren of de organen in de bekkenregio niet goed werken. Bijvoorbeeld de blaas en de darm. Problemen met de bekkenbodemspieren kunnen ontstaan na behandeling bij de verschillende vormen van kanker in het bekkengebied. Bijvoorbeeld kanker van de baarmoeder, vagina, prostaat, darm of buikvlies. Soms hangen de klachten samen met de gevolgen van operaties, bestraling en/of medicijngebruik. Ook kunnen andere ziekten, verdriet, onderdrukte emoties of een zware geestelijke belasting een oorzaak zijn.

Een aantal klachten die veel voorkomen zijn urineverlies, ontlastingsverlies, verlies van winden, moeite om de ontlasting kwijt te raken, obstipatie, blaasontsteking(en) en vaginale droogte. De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. De bekkenfysiotherapeut adviseert u, als het nodig is, over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag. Ook helpt de bekkenfysiotherapeut u met pijnklachten, vermoeidheid, emotie, intimiteit en seksualiteit, balans tussen werk en gezin.

Bekkenfysiotherapie is een erkende specialisatie binnen de algemene fysiotherapie. De bekkenfysiotherapeut heeft na de opleiding fysiotherapie een Masteropleiding gevolgd op het gebied van het voorkomen en behandelen van functiestoornissen en klachten binnen het gehele gebied van buik-, bekkenregio- en lage rug.

Kosten en verwijzing 
Zorgverzekeraars vergoeden bekkenfysiotherapie bij urine incontinentie vanuit de basisverzekering. Andere klachten kunnen ze vergoeden vanuit de aanvullende verzekering. Vraag hiernaar bij uw zorgverzekeraar. U hebt voor bekkenfysiotherapie een verwijzing nodig van een (huis)arts.

Tekst naar:

https://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/vind-hulp/zorgaanbod/141