[Blog] Aanhoudende pijn na borstkanker

Na de diagnose borstkanker, kan het zijn dat u wordt geopereerd aan de borst. In 90% van alle diagnoses wordt er namelijk gekozen voor een operatie. In 57% van de gevallen is dat een borst besparende operatie en in 43% een borstamputatie. Na de operatie kunt u pijn hebben, dit verdwijnt over het algemeen vanzelf, maar bij 20-50% van de vrouwen blijft deze pijn langere tijd bestaan.

Waardoor ontstaat aanhoudende pijn na een borstamputatie?

Er zijn verschillende risicofactoren beschreven die een rol spelen bij het ontstaan van aanhoudende pijn na een borstamputatie. U heeft niet altijd invloed op alle factoren. Zo speelt het mee of u bestraald bent na de operatie, of u direct pijn had na de operatie, of er sprake was van chronische pijn voor de operatie, hoe jong u bent op het moment van opereren en ook emotionele factoren spelen een rol.

Steeds vaker wordt er gekozen voor chemotherapie voorafgaand aan de operatie, waardoor de operatie dus niet meer de eerste behandeling is die u ondergaat. Wanneer de diagnose kanker wordt gesteld, kan dit een hoop emotie bij u en uw naasten teweegbrengen. Een emotionele reactie is heel normaal en verdient ook een plek in het proces. Dames met hele hoge mate van angst of depressie hebben echter een grotere kans op aanhoudende pijn na de borstamputatie. Hetzelfde geldt voor angst en depressie die ontstaat na de operatie. Mocht u merken dat dit soort klachten u belemmeren, dan is het raadzaam om daarvoor eens te praten met de mammacare verpleegkundige, psychosomatisch fysiotherapeut, sociaal maatschappelijk werker of psycholoog. 

Wie kunnen u ondersteunen?

Naast contact met een psycholoog, sociaal maatschappelijk werker, psychosomatisch fystioherapeut of verpleegkundige, speelt bewegen in een voor u waardevolle situatie een grote rol in het verminderen van angstklachten of depressie gevoelens. De oncologie fysiotherapeut kan u daarbij ook ondersteunen. Na een borstoperatie kan het zijn dat uw schouder en schouderregio pijnlijk of beperkt is met bewegen, naast oefentherapie bij de oncologie fysiotherapeut kan de therapeut u ook helpen door de schouder, de spieren en de huid hieromheen te behandelen. Ook als u oedeem ervaart is deze therapie veilig, daarbij kan gelijktijdig oedeemtherapie plaatsvinden om u op alle fronten te ondersteunen.